Dagbog fra Bløderlejren 2018

af Tem Folmand

 

Lørdag
For 40 år siden blev den første Bløderlejr afholdt i landet, den gang med en meget lille 6 årige Tem, der kunne se frem, til 4 ugers lejr uden besøg af mor og far, uden slikbutik og mobiltelefon - Så´en er det ikke i dag.
I år går turen til det vestjyske på Rejsby Europæiske Efterskole tæt ved Rømø. 15 skønne bløder unger mellem 7 og 17 lander inden så længe, til 8 dage med masser af aktiviteter, udflugter og selvfølgelig daglig stikkeskole. Alt dette kan kun lade sig gøre, fordi jeg har 5 gode medhjælpere med, samt sygeplejerske Maj, som til daglig ser ungerne inde på Riget. Maj har sine to drenge med, der med garanti hurtigt falder ind i gruppen med de andre.
Endelig lander alle ungerne, enten kommer de med fællesbussen eller også kørt af forældre. Som altid er det dejlig at se de ´gamle´ unger som kommer igen år efter år, men lige så skønt er det at se nye ansigter. I år har vi fornøjelsen af at byde Jaden, Amelie og Frederik velkommen på deres første Bløderlejr.


Efter alle havde fundet deres værelse, afleveret medicin i stikkerummet, og penge i ´banken´, var det tid til at byde alle velkommen, og introducere de 5 medhjælpere, selvom Sean og Heffar ikke behøvede den store introduktion. 
Efter en fælles udforskning af skolen, var det tid til ugens første opgave, at male T-shirt til årets Bløder VM. Som altid er kreativiteten stor hos de tre hold, ikke mindst at navngive deres hold, ´De beskidte Blødere´, ´Danish Blood´ og ´Blodpølserne´, er de tre hold, som i år skal dyste om den ´Den gyldne kanyle`.


Udover at spille badminton, fodbold og andre sjove ting, havde vi en vigtig ting her til aften, nemlig at fejre Jacob med lagkage, sang og fødselsdagsgave, da han fylder 11 år.
Dejligt endelig at være i gang med årets Bløderlejr.

 

Søndag
Endelig ser det ud til, at vi er heldige med vejret, solen brager i hvert fald fra en skyfri himmel, så selvfølgelig skal vi nyde det, med div. udendørs aktiviteter, bl.a. rundbold. 
En af dagens helt store højdepunkter er, når slikbutikken åbner efter frokost og aftensmaden. Så som selvudnævnt slikfatter, er man virkelig den mest populære person på lejren, i hvert fald den time, hvor butikken er åbent.


Bløder VM er her efter frokost blevet skudt i gang, første konkurrence er at finde det bedste kampråb, hmmm jeg er sikker på, at de skal nok blive bedre i løbet af ugen. De 3 hold har været igennem flere forskellige konkurrencer, bl.a. skulle man parvis føre en vandballon over i en spand, men kun ved at holde den fast mellem hovederne, det kom der en masse gode grin og billeder ud af. Konditionen fik også et boost, da en bane i hallen, skulle løbes igennem, med en person på et rullebræt, pyyha det ser hårdt ud. 
Optakten til aftenens store VM 1/8 dels kamp mellem Danmark og Kroatien, er så småt gået i gang, med ansigtet malet i rødt og hvidt. Vi havde en fest og alle var klar med klappere, rør og truthorn, vi lavede så meget larm, at det kunne høres helt til Rusland, men lige lidt hjalp det… ØV ØV ØV og god nat.

 

Mandag
Igen til morgen, er der godt gang i stikkeskolen, så vi er klar til dagens udflugt, som går til Rømø.
Først går turen til labyrintparken, som er et hyggeligt lille legeland, som udover en masse ´gammeldags lege´, pudsigt nok også har en stor labyrint, som viser sig, ikke er bare lige, at finde rundt i, flere havde svært ved at finde de 8 poster, og ikke mindst at finde ud.
Men vi samles da heldigvis alle til frokost, som bliver indtaget, med masser af vand, inden turen går til forhåbentlig en noget køligere strand. Stranden er så stor, at bussen kører os næsten helt ned til vandkanter, det var ikke alle børn, som havde prøvet det før (mest de sjællandske).


Efter nogle hyggelige timer, med badning, div. strandlege, og efterhånden blæst godt igennem, gik turen igen tilbage til skolen. Her til aften, har den blot stået på afslapning, med brætspil, hovedsageligt matador, og så badminton af dem som orkede det.

 

Tirsdag
I dag er dagen, hvor der skal skrabes point hjem til Bløder VM, og der bliver med garanti gået til den, fordi det er nok den eneste konkurrence i verdenen, hvor deltagerne må været ´dopet´.
Så mange af os, skulle lige runde stikkerummet, hvor vi så også med stor interesse, kunne se Danny tage noget af det nye medicin, som nok snart kommer på markedet, hvor man ikke skal sprøjte ind i blodåren, men blot ind under huden.
Første del er fodboldgolf, banen er rimelig udfordrende, men alligevel klarer alle sig godt, der må være noget om snakken, at vi blødere, har et fantastisk boldtække.
Store Frederik gjorde sig dog særligt bemærket, da han ramte med Hole in One, virkelig flot gjort…
Efter lidt saft og kage, stod den på sansekonkurrence, hvor de 3 hold skulle igennem, føle, smage, huske og lytte. 
Alt sammen gjaldt om, at samle så mange ´penge´ ind som mulig, så der kan købes ingredienser, til at lave en lagkage til i aften.
Det er tre virkelig flotte lagkager der er blevet ´bygget´ af holdene, den svære del er så, at jeg i bedste Mette Blomsterberg-stil, skal vurdere lagkagerne og give point til konkurrencen, næsten umuligt, da der er et flot snit i dem alle.
Her til aften har vi også fået dejligt besøg af sygeplejerske Susanne, og hendes to skønne unger. Susanne skal sammen med Maj, styre slagets gang resten af ugen i stikkerummet.

 

Onsdag
Her til morgen er der virkelig godt gang i stikkerummet, enten om man skal have medicin selv, eller blot er nysgerrig på, hvordan de andre gør. Indtil videre har flere haft de ´små´ sejre, enten er der blevet blandet medicin selv, eller også er man blevet stukket i armen, i stedet for i ´porten´. Uanset er det vigtigt med de små sejre og skridt. 
Som altid bliver der også stukket i hinanden, det kan faktisk være ret lærerigt, og så kommer der en masse snak ud af det. Siden i mandags har vi haft besøg af Claudia, der er ved at lave en større opgave om blødersygdom. Hun fik et godt indblik i, hvad det er, de små bløderdrenge skal til at lære.
Mellem kl. 13 og 17 har der traditionens tro været besøg af forældre, og andre som havde lyst til at komme forbi. Skolen blev grundigt vist frem, og der blev bl.a. spillet badminton i hallen, inden de store dyster mellem børn og forældre blev skudt i gang. Der blev spillet rundbold med forhindring og fodbold, til ungerne store glæde, sejrede de, som straf skulle forældrene lave armbøjninger.
Som belønning til alle, var der efterfølgende kaffe/saft og 40 års jubilæums kage til alle, som det flinke køkkenpersonale havde lavet.
Tak til alle for besøget, det er altid hyggeligt I kommer, og at I gider at lege med…

Som noget nyt i år, afholdes der et ungemøde på lejren, det har 7 unge meldt sig til, 6 kære gamle kendinge fra Bløderlejr tiden, og så Daniel som helt ny. Meningen er, at de skal have lidt fagligt, som Christian fra bestyrelsen vil lave med dem, samt finde ud af næste arrangement, og ellers er det bare at hygge sig, og styrke netværket. Ikke bare jeg synes det er hyggeligt at se de ´gamle´ drenge og pige, ungerne og ikke mindst sygeplejerne synes også det er sjovt at se dem igen.

 

Torsdag 
I dag er vi tidligt ude af fjerene, for at få mest muligt ud af dagen, da turen går til Legoland. Hurtigt bliver der givet medicin, spist morgenmad, smurt madpakke og snart sidder vi i alle bussen fulde af forventning.
Det er altid en fornøjelse at besøge Legoland, ungerne er vilde med forlystelserne, og der er noget for alle aldre. Jeg tror også nogen rykkede deres grænse lidt, i hvad de turde, f.eks. så Jaden lidt klemt ud i X-treme Racers, men han synes den var sej bagefter. Eneste problem ved Legoland er, at man ikke kan nå det hele på en dag, meeen en stor is skulle der være tid til.


Ungegruppen har udover at have en god konstruktiv snak om, hvad skal gruppen i fremtiden, med Christian som facilitator, også hygget sig på Rømø, med at køre Blokart (gokart med sejl), det synes de alle havde være rigtig sjovt, jeg gad også godt at have prøvet.
Efter en lang dag med fuld fart på, er det dejligt at slappe af her til aften med en film. Hurtigt blev aftensmaden spist, og slikposerne fyldt til toppen, så var gruppe 1 og 2 klar til en børnefilm, og derefter kunne gruppe 3, se en med lidt mere spænding i.

Spænding fik gr. 3 også at føle, da det klokken meget sent, var tid til årets natløb. Vi fik ungegruppen til at hjælpe, det ville de sjovt nok hellere end gerne.

 

Fredag
I dag er vi så heldige at have endnu en fødselsdag, nemlig Danny som bliver 17 år, han skal selvfølgelig fejres med fødselsdagssang og gave. Senere i aften står den på lagkage (igen), men inden da, skal den store Bløder VM i fodbold afholdes, og alle vil gerne vinde Den gyldne Kanyle, så der bliver som sædvanlig gået til den i alle kampene.
I løbet af ugen, har de 3 grupper (altså ikke holdene), planlagt og øvet på noget underholdning til i aften. Det har vi efterhånden gjort i mange år, og det er stadigvæk lige sjovt og en god måde at slutte ugen af på, uanset hvad de finder på. 
I mens alle har øvet til i aften, har Maj haft muligheden for at have en lille session med ungegruppen. Snakken var god og løs, men rettet hen mod det, at være ung med en blødersygdom, samt hvordan skal fremtiden se ud. Jeg må sige, at det er rigtig hyggeligt at have ungegruppen med på lejren, at de så samtidig har muligheden for, at få lidt med hjem i bagagen, det er bare super. 
Igen i år er underholdningen i top, der blev fyret den ene sjove joke af efter den anden, af Gr. 1. Gr. 2 lavede mange vellignende og sjove parodier på andre fra lejren, mens Gr. 3 havde klædt sig virkelig ´grimt´ som damer, og fik publikum op på scenen, for at lave forskellige konkurrencer. Ungegruppen bidrog også med et sjovt konkurrenceindslag, med bl.a. vand og mel i ansigtet.


Efter en kop kaffe og fødselsdagslagkage, var det tid til at finde vinderen af årets Bløder VM, med klapsalver og konfetti bliver ´Blodpølserne´ det tredje navn, som kommer til at stå på vandrepokalen Den Gyldne Kanyle.
Desværre skal vi igen i år sige farvel til en, som rammer aldersgrænsen – ´Lille´ Marcus er blevet 17 år, og med 11 gange deltagelse, er der selvfølgelig blevet taget en masse dejlige billeder igennem tiden, et udpluk af dem og nogle videoklip, har jeg lavet en lille film. Efter 17 minutters skønne billeder sad flere med tårer i øjnene, men Marcus VAR nu også sød som lille (det er du stadigvæk).
Aftenen slutter af med endnu en film, med en del af de billeder og videoklip, der er blevet taget i løbet af ugen. Ligesom de andre år, synes ungerne (og voksne) altid at det er sjovt at se, fordi noget af det har man allerede glemt, da ugen bare flyver afsted.
Efter en meget lang dag, med masser af grin og god underholdning, er det endelig tid til at hoppe under dynen.

 

Lørdag
En uge med masser af sjov og ingen større skader, er ved at være slut, det er også uge med en flok dejlige unger, der passer godt på hinanden, og der bliver aktiveret konstant, af de 5 fantastiske medhjælpere. Ikke at glemme vores to uvurderlige sygeplejersker, der har gjort sit til i løbet ugen, at vi alle har lært noget om vores blødersygdom, og bare har været i trygge hænder.
Efter morgenmaden blev der ryddet op på hele skolen, og de sidste kroner blev brugt i slikbutikken, der også så småt, kunne melde udsolgt på flere af varerne.


Inden der er nogen som får lov til at kører, stiller vi alle op i en rundkreds, så vi kan få sagt ordentlig farvel til hinanden, med en dejlig krammer. Nogen bliver hentet af sine forældre, mens de fleste er på fællestransporten med bus og tog.
Tak til alle for endnu en dejlig Bløderlejr, glæder mig til at se Jer igen til næste år, når turen går til Sjælland.