Poul - Et bløderliv i udvikling

Jeg kommer fra en stor familie, hvor der har været hæmofili i flere generationer. I min generation blev der udover min bror og jeg født fire andre blødere.

Som barn mærkede jeg ikke så meget til min sygdom. Det var først, da jeg kom i 20’erne, at jeg begyndte at døje med ledblødninger i højre knæ, og derfor blev jeg, i perioden fra jeg var 19 til 35 år, behandlet med frisk frosset plasma. Behandlingen krævede indlæggelse og var langt fra effektiv, men dog bedre end ingenting. Jeg var fx indlagt i syv uger i forbindelse med udtrækningen af to visdomstænder.

Der er heldigvis sket meget inden for behandlingen af blødersygdomme i mit liv. I 2000 fik jeg lavet en bro i overmunden på ti tænder, hvor tre blev trukket ud. Det kunne klares hos min egen tandlæge. Jeg tager kun medicin, når jeg har mistanke om blødninger eller skal have foretaget kirurgiske indgreb. I forbindelse med udlandsrejser tager jeg faktor profylaktisk.

I sommeren 2006 fik jeg indopereret et nyt knæ. Slidgigt i mit højre knæ på grund af mange blødninger, gjorde, at det låste sig fast, og efter 14 dage med fastlåst knæled, sagde jeg ja tak til tilbud om et kunstigt knæ. Jeg kunne ikke holde ud at være inaktiv. Det tog det meste af et år at genoptræne benet, men i dag er jeg glad for, at jeg tog beslutningen.

Jeg har arbejdet i bankverdenen i 30 år, men er i dag på pension. Nu bruger jeg i stedet megen tid på familie og venner, især min nieces fire børn, hvoraf den ældste er bløder. Desuden betyder muligheden for at rejse utrolig meget for mig, og jeg er på udlandsrejser flere gange om året. Det har aldrig været noget problem i forhold til min blødersygdom.”

Poul, 63 år, hæmofili B i svær grad.