Medicineret som spæd
Egentlig var det meningen, at Matheo først skulle starte medicinsk behandling, når han blev et år. Men efter en række spontane indre blødninger, som heldigvis var tydelige, fordi den lille mave blev helt blå, var lægerne bekymrede for om der skulle opstå uopdagede indre blødninger i takt med, at han blev større. De ansøgte om, om han kunne få emicizumab-behandling, og det fik han, da han var fire måneder.
Det betød også, at hans forældre var relativt trygge ved at sende ham i vuggestue, selvom der i en periode var mange besøg på hospitalet, hvor han er blevet observeret for hovedtraumer. Det første års tid i vuggestue havde han hjelm på, men da han som halvanden-årig blev grovmotorisk stærkere og var velmedicineret, røg den af.
”Det er svært at finde balancegangen mellem ikke at pakke ham ind i bobleplast, men stadig passe på, at han ikke slår hovedet,” fortæller Pernille.
Søskende får ofte andenpladsen
En af de andre store udfordringer handler ikke om Matheo. Det er hensynet til storesøster, som mange gange har måttet komme i anden række, fordi Matheos behov var akutte og alvorlige.
”Hun skal helst ikke kunne mærke det, men hun skal forstå det. Det har været rigtig svært at navigere i. Ikke at gøre hende mere voksen end hun er, men samtidig forstå alvoren i, hvad vi har med at gøre,” fortæller Pernille
På det seneste er Matheos søster begyndt at hjælpe til ved at gøre medicinen klar, og hun synes, det er hyggeligt at være med til. Og så er hun rigtig glad for den søskende-dag, som de har haft på Rigshospitalet.
”Alle de børn, der har en kronisk syg søskende, fik en hel dag. hvor de blev fejret med fede aktiviteter og goodie-bags. Det var et fantastisk tiltag,” mener Pernille, der er glad for de situationer, hvor storesøster får lov til at mærke, at hendes behov også bliver taget alvorligt.
Nye situationer hele tiden
Alle familier ved, at det er en omvæltning, når der kommer et nyt barn til. Og Pernille lægger ikke skjul på, at det har været et puslespil. Nu, hvor Matheo er to år, er det meste faldet på plads, men der er stadig situationer, hvor alt er nyt.
”For eksempel skal vi ud at rejse. Det med at få forsikringer og forhåndsgodkendelser og regne ud, hvor meget vi skal kunne bære økonomisk, hvis vi selv skal betale for indlæggelser, det er stadig udfordrende. Men det bliver jo normalt på et tidspunkt, når vi har prøvet det nogle gange,” fortæller Pernille.
Det bliver næppe den sidste gang, at en familie som Pernilles og Matheos oplever situationer, hvor de skal navigere gennem udfordringer, der synes større end i andre familier. Livskvalitet er dog andet og mere end at være en del af normalen, og foreløbigt håndteres tingene som de kommer, med fokus på hvad der har betydning i familien og ikke hos alle andre.
Artiklen er skrevet af Berit Viuf.