Lejrskole og bløderkortet
Når Vitus skal på tur med skolen, kræver det lidt ekstra planlægning for familien. Særligt når det gælder en lejrtur på 10 dage. Da Vitus var 12 år skulle han med klassen på lejrtur til Ebeltoft, så Michael og Anne tog fat i hjemmesygeplejersken i Ebeltoft Kommune, som gerne ville hjælpe. Men to dage inden Vitus og klassekammeraterne skulle afsted, ændrede planerne sig.
- Jeg kontaktede hjemmesygeplejerskerne for at få de sidste detaljer på plads og kunne godt mærke, at der var noget galt. De kom med nogle mærkelige undskyldninger om, at de ikke måtte arbejde med giftige stoffer, selvom det medicin, som Vitus får, ikke er giftig. Jeg blev rasende. For hvad skulle vi nu gøre? fortæller Anne.
Anne og Michael snakkede frem og tilbage ved spisebordet for at finde en løsning på problemet. For Vitus skulle ikke føle, at blødersygdommen skulle være en hindring for en sjov tur med sin klasse.
- Jeg måtte derfor booke et hotel i Ebeltoft og tage ned forbi kolonien hver anden dag, for at Vitus kunne få sin medicin. Det var på ingen måde optimalt, siger Michael.
I dag fylder blødersygdommen heldigvis mindre og mindre, og Vitus er også med til idrætstimerne, for det meste. For han kan godt finde på, at bruge sygdommen som undskyldning. ”Du kan godt finde på at trække bløderkortet,” siger Anne og kigger over på Vitus. ”Ja, det er da sket en gang eller to, men det er mest, når vi har redskabsgymnastik, at jeg trækker bløderkortet,” siger Vitus og griner.
Vitus oplever ikke den store nysgerrighed i hverdagen fra sine klassekammerater, dog blev der kigget en ekstra gang eller to, da han havde porten (port-a-cath), og de stod i omklædningen. Men så forklarede Vitus bare, hvad det var, og så spurgte de ikke mere ind til det.
- Nogle af mine venner har set, når jeg får medicin og synes, at jeg er ret sej, fortæller Vitus, mens Michael og Anne smiler og nikker.
Til dagligt går Vitus på en idrætsskole. Han er en af de bedste til atletik og har deltaget i OL for børn i Aarhus. Han har tidligere gået til fodbold, men valgte at stoppe, dog ikke på grund af blødersygdommen.
- Der skal være plads til, at Vitus kan dyrke sport, det gør os egentlig ikke så nervøse længere, for han skal heller ikke pakkes ind i vat. Men ishockey og skisport, der sætter vi dog grænsen, fortæller Anne.
En usynlig sygdom
Vitus ligner en glad teenager, der dyrker sport og spiller computer med sine venner efter skole. Men selvom dagene tager hinanden, så var den første tid psykisk hård for familien i Brønshøj.
- Da Vitus var lille, kunne man ikke fornemme, at han var syg. Man kunne kun se det, fordi han rendte rundt med en lille hjelm, som jeg personligt synes, gjorde ham mere syg, end han egentlig var. Jeg ved godt, at han skulle have den på, men han lignede en hjerneskadet, og det var han jo ikke. I dag er det mere en usynlig sygdom, siger Anne.
På den ene side er det rart for familien, at det ikke er en sygdom, man kan se, men på den anden side frygter de, hvis Vitus kommer ud for et trafikuheld.
- Det der egentlig bekymrer mig mest i dag er, hvis han bliver kørt ned, for man kan ikke se på Vitus, at han er bløder. Kan redderne finde ud af, hvad de skal gøre? Det er det, som jeg er mest nervøs for, forklarer Anne.
Man indordner sig
Selvom de første år bød på mange ture frem og tilbage til hospitalet for at få lavet prøver og givet medicin, så bliver stikke-situationen en del af hverdagen, og forældrene har vænnet sig til, at Vitus har en blødersygdom. Der kan stadig forekomme frustrationer og stressede situationer, men det sker også i andre teenagefamilier. Michael og Anne forstår godt de frustrationer, man sidder med som ny forældre til et barn med en blødersygdom, men de ved også efter 14 år, at tingene nok skal gå.
- Man finder ud af at indordne sig efter sygdommen og kan sagtens få en hverdag til at fungere med arrangementer, rejser og oplevelser. Vi har levet med blødersygdommen i 14 år af vores liv, og selvfølgelig opstår der situationer, hvor det kan være svært. Men man kommer igennem det, og til sidst lægger man næsten ikke mærke til den, understreger Michael.
Skrevet af Siska Bengtsson