Et barn uden blødersygdom
Par med blødersygdom eller andre alvorlige arvelige sygdomme i familien har forskellige muligheder, hvis de ikke ønsker at få et barn med den pågældende sygdom.
Nogle blødersygdomme er arvelige – derfor kan der følge mange overvejelser med, når en bløderpatient eller anlægsbærer ønsker at få børn.
ITP er ikke en arvelig sygdom, derfor er det ikke de samme valg, man står overfor ved graviditet hos kvinder med ITP.
Overvejelser om familieforøgelse og graviditet hos kvinder med arvelig blødersygdom og anlægsbærere:
Både mænd og kvinder kan give sygdommen videre, hvis de har en arvelig blødersygdom eller er anlægsbærere.
Hvis man har en blødersygdom eller er bærer af blødersygdomsgenet kan man stå over for et svært valg i forbindelse med tanker om familieforøgelse og graviditet.
Du finder her relevante artikler om de etiske aspekter, der kan være i forbindelse med graviditet hos kvinder med blødersygdom eller bærere, hvilke muligheder der er for at fravælge et barn med blødersygdom og personlige beretninger.
Et barn uden blødersygdom?
Læs om klinisk genetisk rådgivning, ægsortering, fosterdiagnostik og de etiske aspekter ved beslutningen om at vælge eller fravælge et barn med blødersygdom.
Læs mere ›
Kan man tillade sig at sortere et bløderbarn fra?
Trine Lohmann fortæller om sine etiske overvejelser om at et barn med blødersygdom.
Læs mere ›
Plads til udfordringer
En familie skal kunne rumme et barn med blødersygdom. Interview med Elsebeth Sønderskov, der er bærer af blødersygdom.
Læs mere ›
Graviditet hos kvinder med ITP:
Selvom ITP ikke er arvelig, og man derfor ikke skal tage stilling til om barnet kan arve sygdommen, kan der ligge mange andre tanker bag beslutningen om at blive gravid og skulle igennem en fødsel som ITP-patient. Læs nedenfor om lægens råd og Charlottes beretning om graviditet og fødsel.
Lægens råd om graviditet og ITP
Her kan du læse afdelingslæge på hæmatologisk afdeling på OUH Henrik Frederiksens råd om at blive gravid, når man har eller har haft ITP.
Læs mere ›
Læge for sit eget barn
Ann har ITP. Her kan du læse om, da hun fik sit første barn. Forældre, der selv har en blødersygdom, kan risikere at stå i en svær rolle, hvis deres barn arver sygdommen. De har konkrete erfaringer – ofte flere end de læger de er i berøring med i forbindelse med fødslen, men samtidig står de med samme usikkerhed som ofte følger med et nyt moder- eller faderskab. Det betyder, at de skal balancere mellem at være ekspert og nybegynder i deres eget barns sygdom.
Læs mere ›
En ITP-patients beretning om graviditet og fødsel
Charlotte er 25 år og har ITP. Her kan du læse Charlottes beretning om sin graviditet og fødsel.
Læs mere ›
Læs om de etiske aspekter ved beslutningen om at vælge eller fravælge at få et barn med blødersygdom:
Et barn uden blødersygdom
Par med blødersygdom eller andre alvorlige arvelige sygdomme i familien har forskellige muligheder, hvis de ikke ønsker at få et barn med den pågældende sygdom.
Læs om ITP og graviditet:
ITP – graviditet og fødsel
”Jeg ved ikke, hvad jeg skal svare, når hun spørger, om hun kan få børn”. Sådan fortalte en mor til en datter med ITP. Afdelingslæge på hæmatologisk afdeling, Odense Universitetshospital, Henrik Frederiksen, giver her sit bud på et svar.
Læs også om kvinder og blødersygdom:
Kvinder og blødersygdom
Kvinder kan også have en blødersygdom. De mest udbredte blødersygdomme blandt kvinder er von Willebrand sygdom og ITP. Kvinder kan også have hæmofili.
Her kan du finde Blødt igennems egen hjemmeside med information om kvinder og blødersygdom.