Jeg havde en drøm om mere bevægelighed

64-årige Poul fortæller her om sine tanker og oplevelser i forbindelse med udskiftningen af sit højre knæ i 2007.

Jeg gik længe og overvejede, om jeg skulle få et nyt knæ eller ej. Der er mange risici forbundet med en knæoperation, så jeg gik og vejede fordele og ulemper. Beslutningen om at gennemføre operationen traf jeg efter et besøg på Møns Klint i sommeren 2007. Jeg havde taget turen ned og op ad trapperne, og dagen efter kunne jeg pludselig ikke gå. Mit ben sad helt forkert, og knæet havde låst sig fast. Det gamle knæ ville simpelthen ikke mere. 

En alvorlig beslutning
Da beslutningen var truffet, tog jeg kontakt til en professor på Rigshospitalet. Sammen havde vi en alvorlig snak, hvor han blandt andet fortalte, at der ville følge en drøj genoptræningsperiode efter operationen. Men selvom han advarede mig, havde jeg ikke kunnet forestille mig, hvor hård perioden blev.

Hård genoptræningsperiode
De første tre måneder efter operationen oplevede jeg som noget nær helvede. Genoptræningen startede med det samme, så allerede dagen efter operationen skulle jeg op at stå. Det var meget ubehageligt! I starten skulle knæet bøjes og strækkes til det maksimale. Udover at det gjorde frygteligt ondt, betød det også, at jeg fik mange blødninger i knæet, og det sinkede genoptræningen. Hver gang jeg syntes, jeg var kommet et godt stykke med genoptræningen, blev jeg sendt til tælling med en blødning. Jeg gik til fysioterapi på Rigshospitalet to-tre gange om ugen, lavede øvelser derhjemme hver dag og havde fast hjemmehjælp. Det var en hård tid, og i den periode fortrød jeg lidt operationen. 

På rekreation i Spanien
Men fire måneder efter operationen var jeg så heldig at få bevilget tre ugers rekreation på Montebello i Spanien. Der var nogle meget dygtige fysioterapeuter, og det var under mit ophold der, at jeg begyndte at blive optimist. Genoptræningen virkede endelig, og da jeg kom hjem, kunne jeg klare mig selv igen. Et år efter operationen fungerede mit knæ igen – denne gang uden nævneværdige smerter!

En drøm bliver indfriet
Siden er det gået godt. Jeg kan stadig have lidt fantomsmerter i form af jag i benet, men det er slet ikke noget sammenlignet med det, jeg havde før. Knæet kan stadig ikke strækkes eller bøjes helt, men det er blevet mere fleksibelt, og så gør det ikke længere ondt, når jeg går. Det er en stor befrielse! 

I dag er jeg meget glad for, at jeg har fået foretaget operationen og fortryder det på ingen måde. Jeg havde en drøm om mere bevægelighed, og den blev indfriet.


Poul, 64 år, hæmofili B i svær grad