Sådan lindrer jeg smerterne

Hans er 57 år og lever med store smerter som følge af sin blødersygdom. For at kunne leve med smerterne, har han forskellige metoder til at tackle dem. Han deler her ud af sine erfaringer.

Slidgigt og nervebetændelse forårsager smerterne
”På grund af min blødersygdom har jeg slidgigt i en del af mine led. De er mere eller mindre fastlåste eller gør ondt, når jeg bevæger dem. Jeg har fået udskiftet min venstre hofte fire gange og højre hofte tre gange. Begge mine ankelled er blevet gjort stive. Derudover har jeg fået nervebetændelse i mine ben, så mine knæ, underben og fødder gør frygteligt ondt. Nervebetændelsen er en bivirkning til en hiv-kombinations behandling jeg fik i 2000. Jeg får en del medicin for nervebetændelsen, men den tager kun cirka halvdelen af smerterne.

Det er forfærdeligt, når man har mange smerter. Jeg bliver helt kulret i hovedet, og jeg bliver også forfærdelig træt. Smerterne betyder, at jeg i nogen perioder bliver irriteret og nok ikke altid lige sjov at være i nærheden af.”

Klar i kasketten
”Inden jeg fik mine ankelled stivgjorte, kunne jeg hverken gå eller stå, og jeg tog så meget smertestillende, at det gik ud over det, jeg tænkte og gjorde. Sådan skal det jo ikke være. Man vil gerne være klar i den øverste del af kasketten. Derfor har jeg også i mange år kviet mig ved at tage alt for meget smertestillende, fordi jeg gerne vil være klar i hovedet. Men det er både godt og skidt, for man kommer til at spænde mere op i kroppen, når man ikke er ordentligt smertedækket, hvilket forværrer smerterne.”

Fjern fokus fra smerterne
”Min erfaring er, at smerterne føles værre, når man fokuserer på dem, og der ikke er andre stimuli, for eksempel om natten. Når man koncentrerer sig om noget andet, kan man gøre smerten mindre. Derfor har jeg prøvet lidt forskellige metoder til at mindske smerterne. Jeg har gået inde på Smerteklinikken på Rigshospitalet. Psykologen derinde gav mig tre såkaldte smerte-cd’er, hvor hun taler med musik i baggrunden. De har forskellige længder, og alt efter hvor stærke smerter jeg har, bruger jeg cd’en på fem, 20 eller 60 minutter. Med cd’erne får jeg ro i kroppen, og det hjælper altid på smerterne, når jeg begynder at trække vejret dybt og slapper af. Derudover har jeg nogle cd’er fra apoteket, der hedder MusiCure. De virker afstressende og afslappende.”
 
Læs mere om MusiCure her »

Afspænding får mig til at føle som en verdensmester
”Jeg går også hos en afspændingspædagog. Jeg var i starten lidt skeptisk, men efter at have set hvor meget afspændingspædagogen hjalp min kone med hendes dårlige ryg, tænkte jeg, at det måtte jeg da prøve. Ved afspændingen kommer jeg helt ned i tempo åndedrætsmæssigt, så jeg slapper dybt af. Det er lidt svært at forklare, men efterfølgende føler jeg, at det er ligesom der er mere plads til organerne – jeg er ligesom blevet udvidet. Når jeg går derfra, er smerterne ofte blevet dæmpet, og jeg føler mig som en verdensmester.”

Varmtvandstræning er enormt dejligt
”Noget nyt, som jeg er begyndt på, er varmvandstræning. Hovedformålet er egentlig at styrke mine muskler og øge bevægeligheden i mit venstre ben. Men derudover er det bare enormt dejligt at være i det 33 grader varme vand. Det er rigtig godt at træne i, men jeg skal passe på og gå langsomt frem i starten, for ellers føler jeg mig som en elefant, når jeg kommer op. Jeg tror, at mange blødere kunne have glæde af at gå til varmvandstræning.”
 
Læs mere om fysisk aktivitet og træning her »

Hans er 57 år og har hæmofili B i svær grad