30+ weekendtur 2021
Der deltog i alt 13 blødere på weekendens 30+ seminar – også kaldet De stive anklers klub. Arrangementet blev afholdt nær Middelfart på Milling Park Hotel d. 18.-19. september.
Det er efterhånden tredje gang, at aktiviteten afholdes. De første gange har 30+ netværket mødtes til et endagsarrangement med et eftermiddagsoplæg og en efterfølgende middag. For første gang i år blev en overnatning koblet på, for at få mulighed for at komme lidt tættere på hinanden og dybere i snakkene, hvilket fungerede rigtig godt.
Bridgewalking
Weekenden begyndte med en gåtur over Den Gamle Lillebæltsbro. De midaldrende blødere måtte hjælpe hinanden lidt på trapperne. Det gav en masse gode grin.
’Siden sidst’-runden
Her var der plads til erfaringsudveksling om smerter og medicin, og en masse ’pral’ om vores dårlige led. Hvis der er en, der overvejer at få stivgjort sin ankel og gerne vil vide, hvordan det virker, så kan det være rart at være i et forum, hvor der sidder 5 eller 6 andre, som allerede har fået lavet en stivegørende ankeloperation. Så kan de fortælle om deres erfaringer, og hvordan de lever med stive ankler – ortopædkirurgerne har nogle gange svært ved at svare på, hvordan det hele lige ender. Det havde de både dengang og nu, derfor er det vigtigt med sådanne fora, hvor man kan erfaringsudveksle og hjælpe hinanden lidt.
Snakken faldt også på behandling og den nye langtidsvirkende faktorbehandling, der er kommet på markedet. De fleste blødere i forebyggende behandling er i dag skiftet til langtidsvirkende faktor. Det betyder, at man som patient skal være ekstra opmærksom, når man skal behandle en blødning. For den nye faktormedicin nedbrydes langsommere i kroppen, og det er derfor meget individuelt, hvor meget faktor, man skal tage "on demand". Der er også spændende forsøg med ny og helt anderledes medicin til blødere. En af deltagerne var netop med i et forsøg med ny medicin. Det var interessant at høre om fordele og ulemper ved den type behandling.
Når man kommer op i alderen, er leddene ikke så gode mere, og mange oplever kroniske smerter. Det kan også være rart at have nogle at sparre med det om. ”Hvordan gør du for ikke at blive sindssyg?” ”Hvordan håndterer du dine smerter?” Der er ligeså mange forskellige måder at håndtere det på, som der er folk, men det er en stor ventil og lettelse at kunne møde omgående forståelse fra ligesindede, når man taler om det. Når vi står som blødere og snakker om det indbyrdes, giver vi hinanden en krammer, og det betyder så meget at kunne låne en skulder ved en, der ved og forstår 1000 %, hvad det vil sige. Smerter fylder enormt, men vi gør alt for, at smerterne ikke kommer til at fylde det hele.
Jubilæumsfilm
Afslutningsvis om lørdagen så vi foreningens 50-års-jubilæumsfilm. Vi blev enige om, at hver gang vi ser filmen, bliver vi simpelthen så rørt og stolte over den.
Der var også tid til et glas vin og en kop kaffe. Det sociale sådan en aften (og weekend) er uvurderligt. Her kunne vi få lov at sidde i små grupper, socialisere og vende nogle ting, der måske ikke, når at komme frem på en enkelt eftermiddag.
Evaluering og farvel
Søndag gik dagen blandt andet med at evaluere på weekendens seminar og komme med forslag til næste års planlægning, inden vi sagde farvel og på gensyn til næste år.
Fortalt af Palle Skovby
BløderNyt
BløderNyt er Danmarks Bløderforenings medlemsblad, der udkommer to gange om året og lander i alle medlemmers postkasser. Læs nye og tidligere udgaver af bladet.