Behandling af hæmofili A og B
Personer med hæmofili, uanset sværhedsgrad, behandles i Danmark på et af de to hæmofilicentre – Rigshospitalet i København og Aarhus Universitetshospital i Skejby.
Hæmofili A og hæmofili B er arvelige sygdomme. De rammer normalt kun drenge, men piger/kvinder, der bærer sygdomsgenet, kan også have blødningsproblemer.
Hæmofili er en sjælden sygdom, som skyldes mangel på faktor i blodet.
Faktorer – eller koagulationsfaktorer – er de proteiner i blodet, der får det til at størkne. Når der mangler faktor i blodet, betyder det, at blodet ikke størkner på normal vis, hvorfor blødninger ikke stopper.
Der er 13 faktorer i det menneskelige blod, og de benævnes med romertal.
Hæmofili er medfødt og arvelig og rammer hyppigst mænd, men kvinder der bærer sygdomsgenet kan også opleve øget blødningstendens og have nedsat faktorniveau (hæmofili i mild grad). Både mænd og kvinder kan give sygdommen videre til deres børn.
Hæmofili A rammer ca. 1 ud af 10.000, og hæmofili B rammer ca. 1 ud af 50.000. Der lever ca. 550 mennesker med hæmofili i Danmark.
Man kan have hæmofili i forskellige sværhedsgrader. Det afhænger af den mængde koagulationsfaktor, der findes i blodet. Raske mennesker har normalt et faktorniveau på 100 % – mennesker med hæmofili har et faktorniveau på under 40 %.
Man skelner mellem mild, moderat og svær grad af hæmofili afhængigt af hvor meget faktor, der er i blodet.
Faktorniveauet er konstant for den enkelte bløder, men der kan alligevel være perioder, hvor der kun er få blødninger, og andre perioder, hvor der er mange blødninger.
Mennesker med hæmofili kan i de fleste situationer leve som alle andre, men man skal tage fornuftige hensyn til sygdommen, så den ikke giver skader og handicap, som kunne være forebygget. Det gælder altså om hverken at overbeskytte eller at lade stå til. Først og fremmest handler det om at lære sygdommen at kende og tage højde for den.
Læs mere om at have hæmofili i alle livets faser >
Se filmen om Axel, der har hæmofili A i svær grad:
Kvinder og hæmofili
Hæmofili rammer flest mænd. Kvinder kan være bærere af hæmofili, hvis de har anlægget for sygdommen uden at have nedsat faktor i blodet. En del kvinder, der har bærergenet, oplever dog blødningsproblemer, og nogle har nedsat faktorniveau i en grad, hvor de har hæmofili.
Læs også:
Behandling af hæmofili A og B
Personer med hæmofili, uanset sværhedsgrad, behandles i Danmark på et af de to hæmofilicentre – Rigshospitalet i København og Aarhus Universitetshospital i Skejby.
Livet med blødersygdom
Her har vi samlet information om problemstillinger og erfaringer, der kan være knyttet til livet med en blødersygdom.
KORT OM
HÆMOFILI A OG B
Ud af de knap 1.000 danskere, der har fået konstateret en blødersygdom har ca.:
Personlige beretninger
om hæmofili A og B:
Store blå mærker og buler
Helle, mor til Mikkel, fortæller, hvordan det var at få at vide, at ens barn har hæmofili og inhibitor, og hvordan hverdagen ser ud i dag.
Faktaark om din blødersygdom:
Sociale profiler
Danmarks Bløderforening har udviklet et værktøj, der kan klæde dig på til at gøre mødet med den kommunale sagsbehandler lettere. Dokumentet er udviklet til hæmofili, ITP og von Willebrands sygdom og indeholder både medicinsk fakta og en tjekliste til mødet.
Få støtte og rådgivning fra en kontaktperson eller i en facebookgruppe.