Behandling af hæmofili A og B
Personer med hæmofili, uanset sværhedsgrad, behandles i Danmark på et af de to hæmofilicentre – Rigshospitalet i København og Aarhus Universitetshospital i Skejby.
Der findes som nævnt forskellige sværhedsgrader af hæmofili. Mennesker med hæmofili i mild grad mærker som regel ikke meget til deres sygdom. Men når de gør, står de som regel med nogle andre udfordringer end blødere i sværere grad.
Mennesker med hæmofili i mild grad får som oftest ikke spontane blødninger. Til gengæld kan de opleve store og langvarige blødninger ved kirurgiske indgreb og skader. Der kan også forekomme blødning ved stød og overbelastning. Hos kvinder kraftig og langvarig menstruation.
Milde blødere får ikke forebyggende behandling, men kun efter behov. De har derfor ikke altid det samme kendskab (og beredskab) til deres sygdom og behandling som blødere i svær grad, da behovet måske ikke har været der.
Det kan være en fordel for mennesker med mild blødersygdom at sætte sig ind i sin egen sygdom og behandling og lære at behandle sig selv, fx hvis der skulle opstå behov for behandling i udlandet eller lignende.
Det er vigtigt, at mennesker med mild blødersygdom går til regelmæssig kontrol, så hæmofilicenteret kender patienten og kan handle effektivt, hvis der opstår et akut behov, fx i forbindelse med operationer.
Kvinder, som er bærere af hæmofili A eller B, kan opleve symptomer på sygdommen og have nedsat faktorniveau. Kvindelige anlægsbærere kan også have øget blødningstendens ved tandudtrækninger og operationer samt kraftige og langvarige menstruationer, og nogle anlægsbærere kan have så lavt et faktorniveau, at de har hæmofili i mild grad.
Mette har hæmofili i mild grad
Video: Mette har en blødersygdom (YouTube-link)
Læs mere:
Behandling af hæmofili A og B
Personer med hæmofili, uanset sværhedsgrad, behandles i Danmark på et af de to hæmofilicentre – Rigshospitalet i København og Aarhus Universitetshospital i Skejby.
Livet med blødersygdom
Her har vi samlet information om problemstillinger og erfaringer, der kan være knyttet til livet med en blødersygdom.
KORT OM
HÆMOFILI A OG B
Ud af de knap 1.000 danskere, der har fået konstateret en blødersygdom har ca.:
Personlig beretning
om hæmofili i mild grad:
Jeg vil ikke være min sygdom
Med en blødersygdom i mild grad, kan Ole til tider glemme, at han er bløder. Og det kan være svært at vurdere, hvornår behandling er nødvendig.
Læs mere om Hæmofili A og B på Sundhed.dk:
Sundhed.dk
Læs mere om behandling af hæmofili A og B på Sundhed.dk
Få støtte og rådgivning fra en kontaktperson eller i en facebookgruppe.